Raul de mare (raul de miscare) este o senzatie de discomfort care imbraca mai multe forme de manifestare si grade de intensitate.

Statistic, raul de mare ii afecteaza pe aproape 90% din calatori, chiar si pe marinarii mai incercati, dar vestea buna este ca in timp organismul dezvolta toleranta si reactia este mult diminuata! O veste si mai buna este ca, desi statistica mai sus mentionata e din surse cat de cat credibile, la noi pe barca fenomenul se intampla in proportii inverse!

Dar de ce apare raul de mare si care sunt remediile impotriva acestuia?

In timpul calatoriei, senzorii din urechea interna responsabili cu echilibrul percep in permanenta miscarea si pozitia corpului, transmitand informatia catre creier, care incearca sa coreleze aceasta informatie cu cea primita de la ochi, care la randul lor percep o relativa stabilitate. Aceste date sunt usor decalate, chiar contradictorii, bulverseaza creierul, iar conflictul declanseaza un reflex de stres la nivelul unor receptori antihistaminici, tradus de cele mai multe ori sub o forma de greata. Cu alte cuvinte, creierul, supus unor informatii care nu se verifica una cu alta, “crede” ca am ingerat ceva otravitor care ne altereaza perceptia, de unde apare si reflexul vomitiv! E adevarat ca raul de mare se poate manifesta si prin somnolenta, creierul dand astfel sansa organismului sa se regenereze prin odihna, iar alteori mecanismul de aparare se manifesta chiar prin accese de bulimie, alt reflex prin care organismul incearca sa “dovedeasca otrava” – marind volumul bolului alimentar ar diminua efectul asa-zisei intoxicatii! Dupa cum spuneam, sunt forme diverse, unele mai usoare, altele mai severe, care dureaza pana cand creierul “invata” sa sincronizeze informatiile! De obicei in cateva zile organismul se adapteaza si disconfortul ramane doar o amintire, un pret mic pentru placerea si binefacerile calatoriei pe mare!

Raul de mare e cunoscut inca de pe vremea primilor navigatori, in antichitate Plinius cel Batran chiar recomandand calatoriile pe mari agitate in tratarea unor afectiuni ale ochilor si plamanilor, iar mai aproape de zilele noastre croazierele fiind recomandate si avand succes in tratarea unor boli nervoase grave!

Totusi, de cele mai multe ori nu suntem pe mare la recomandarea medicului, si atunci putem incerca sa evitam micile neplaceri fizice urmand cateva sfaturi pe care am ajuns sa le impartasim din experienta: astfel, inainte de plimbare trebuie evitat consumul excesiv de lichide si alimente grele – un stomac care “baldacaie” pe valuri nu e de dorit! Alcoolul, oboseala si teama de rau de mare sunt factori favorizanti! In timpul calatoriei, daca apar simptome, se recomanda consumul moderat de biscuiti sarati si putina apa minerala / apa tonica sau chiar cola – in cantitati foarte mici au efect antiemetic, am observat! Oricum, va trebui sa ne mentinem hidratati, in masura in care ne permite stomacul, si desi am mentionat cateva bauturi acidulate mai sus, e bine sa evitam orice exces de factori iritanti! Aici am putea mentiona si ecranele telefoanelor mobile sau ale tabletelor…

Exista si o serie de suplimente alimentare sau medicamente, administrate sub forma de bratari, plasturi sau pilule, care sunt eficiente daca sunt administrate inainte de calatorie cu cel putin o jumatate de ora, dar nu facem apologia lor, deoarece am observat cateodata ca induc o usoara stare de somnolenta / letargie sau chiar halucinatii, in cazul unora mai puternice! Oricum, nu suntem doctori, asa ca nu prescriem medicamente!

Bineinteles ca exista si variante naturiste de prevenire a raului de mare, cum ar fi cele pe baza de extract de ghimbir, cimbrisor, etc.

Deasemenea, ajuta sa fixam privirea pe linia orizontului sau asupra unor repere costiere fixe, daca navigam costier. Gasirea unei pozitii confortabile, intr-o zona unde miscarile barcii sunt mai putin ample e de dorit, de obicei la centrul acesteia. Tot experienta ne-a invatat ca abordarea activa a calatoriei si implicarea in diversele activitati de pe punte, cum ar fi manevrarea velierului – mentinerea cursului barcii cu ajutorul timonei, reglatul velelor – sunt cele mai bune remedii!

Noi va recomandam sa urcati pe barca cu gandul ca NU veti avea rau de mare, de cele mai multe ori este suficient!